Många svenskar lider brist på D-vitamin som är viktigt att få i sig tillräckligt av för att motverka ett flertal olika sjukdomar. Den dosen D-vitamin som man får i sig under sommaren, genom att vitaminet bildas i huden när man vistas i solen, täcker inte behovet för hela året.

 I kroppen behövs D-vitamin för

  • Uppbyggnad av benvävnad som tänder och skelett
  • Att stärka immunförsvaret
  • Att motverka inflammationer
  • Att motverka autoimmuna sjukdomar, som diabetes, gluten, MS med flera
  • Att motverka olika cancersjukdomar (prostata-, tjocktarm-, och bröstcancer)
  • Att motverka hjärt- och kärlsjukdomar
  • Reglering av kalciumnivån i blodet
  • Att tillgodogöra sig kalcium och fosfor från tarmen
 

Livsmedel innehållande D-vitamin;
Fisk, speciellt fet fisk som lax, sill och makrill.
Mini-, lätt- och mellanmjölk, eftersom de alltid berikas med D-vitamin. Ofta berikas också osötad lättfil och lättyoghurt.
Margarin, eftersom de alltid berikas med D-vitamin.
Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin. 

Är kosttillskott nödvändigt?
Om man äter fisk regelbundet, särskilt fet fisk (lax, sill, makrill) och D-vitaminberikade produkter, som mager mjölk och margarin, får de flesta i sig tillräckligt med D-vitamin. Vet man med sig att man inte äter denna typ av kost kan det vara befogat med ett extra tillskott av vitaminet. Framförallt äldre kvinnor kan behöva ett extra tillskott av vitaminet under den mörka delen av året för att förebygga att drabbas av benskörhet.

Det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin är:
10 mikrogram per dag för barn och vuxna
20 mikrogram per dag för personer över 75 år 

 

Kommentera

Publiceras ej