Vad betyder alla olika märkningar på livsmedlen i butikerna? Vad innebär egentligen Nyckelhålet, KRAV, Fairtrade, Rainforest Alliance, Äkta Vara etc? I denna serie kommer vi att försöka förklara på ett överskådligt sätt vad olika märkningar betyder, vilket förhoppningsvis kommer underlätta lite för dig i mataffären.
 
Rainforest Alliance är en organisation som arbetar med naturskydd på internationell nivå. Organisationen arbetar både för bevarad biologisk mångfald och för bättre ekonomisk situation för arbetare och odlare. Arbetare under 15 år får inte anställas. Märkningen, som har en groda som symbol, kan ofta ses på bananer, men även livsmedel som kaffe, te och kakao. Organisationen samarbetar med lokala naturskyddsorganisationer för att ta fram regler för märkningen.
 
Märkningen har 94 kriterier, varan minst 80 måste uppfyllas. Organisationen har fått kritik för att arbetarna inte garanteras en minimilön, utan ersättningen påverkas av världsmärknadspriset. Märkningen är inte en ekologisk märkning, och kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel är tillåtna. Man arbetar dock för mer ekologiska odlingsmetoder.

Kommentera

Publiceras ej