Vad betyder alla olika märkningar på livsmedlen i butikerna? Vad innebär egentligen Nyckelhålet, KRAV, Fairtrade, Rainforest Alliance, Äkta Vara etc? I denna serie kommer vi att försöka förklara på ett överskådligt sätt vad olika märkningar betyder, vilket förhoppningsvis kommer underlätta lite för dig i mataffären.
 
KRAV-märket visar att en vara är ekologisk producerad. Förutom att grödorna produceras utan kemikalier, konstgödsel eller GMO (genmodifierade organismer), lever djuren bättre och mer naturliga liv och bönderna har bättre arbetsmiljö. Dessutom är alla tillsatser naturliga. För att en produkt ska få KRAV-märkas måste produktionen uppfylla vissa regler, och följsamheten till dessa kontrolleras varje år. I regelboken finns kapitel om exempelvis växtodling, djurhållning, vattenbruk, slakt och fodertillverkning.
 
KRAV har som mål att 20 % av livsmedlen i Sverige är KRAV-märkta år 2020, vilket skulle vara en stor skillnad från dagens 4 %. I sverige finns många andra miljömärken, men KRAV är det som de flesta känner till. Exempel på andra miljömärken på mat är Ekologiskt jordbruk (EU:s logotyp), MSC (Certifierat hållbart fiske) och Demeter.
 

Kommentera

Publiceras ej