Att börja dagen med en skål havregrynsgröt är både hälsosamt, mättande och ekonomiskt. Men kanske ibland lite tråkigt eller vardagligt? Vanlig havregrynsgröt kan lätt göras lite roligare med hjälp av några enkla tricks, och möjligheterna är oändliga. Här nedan följer två enkla varianter på lite lyxigare och roligare gröt.
 
 
Chokladgröt med banan- och kokossmak
1 portion
 
1 dl havregryn
1 msk kokosmjöl
1 msk kakao
1 banan
1 färsk dadel
2 dl valfri mjölk
1 dl vatten

1. Lägg havregryn, kokosmjöl, 1/2 hackad banan, dadeln hackad i småbitar, mjölk och vatten i en kastrull. Koka några minuter precis som vanlig havregrynsgröt, men rör om ofta så att gröten inte fastnar i bottnen och så att bananen sönderdelas lite. Ta bort från plattan när all vätska är absorberad.
2. Lägg upp i en skål och toppa med resten av bananen och annat spännande du hittar i skafferiet/kylen, exempelvis pumpafrön, solrosfrön, krossade linfrön, chiafrön, hampafrön, valnötter, gojibär eller riven kokos.
 
 
Morots- och äppelgröt
1 portion
 
1 liten morot
1 äpple
1 dl havregryn
1/2 tsk kanel
1 krm malen ingefära
Nypa riven muskot
2 dl valfritt mjölkalternativ
1 dl vatten

Skala och finriv moroten. Grovriv äpplet. Lägg sedan alla ingredienser i en liten kastrull och låt koka upp . Låt koka på svag värme ett par minuter längre än vanlig gröt. Servera gärna med hackade valnötter och lite extra kanel på toppen.
 

Kommentera

Publiceras ej