Att frukosten är dagens viktigaste mål hör man ofta. Och det är faktiskt så att en bra frukost kan göra så att vi blir mindre hungriga under resten av dagen och därmed hjälper oss att göra bättre matval och lyckas låta bli att småäta. Frukosten har också visat sig vara viktig för barns inlärningsförmåga i skolan.

Många har dock inte tid för en ordentlig frukost på vardagarna, medan andra mår illa tidigt på morgonen och därför har svårt att få i sig någonting. Men man behöver inte ha så höga krav på sig själv. Man kan både snabbt och enkelt göra i ordning en näringsrik frukost att äta hemma eller ta med sig till jobb eller skola. En bra riktlinje är att frukosten, precis som de andra huvudmålen, gärna kan innehålla långsamma kolhydrater, protein och hälsosamma fetter samt frukt och/eller grönt.

Exempel på snabba vardagsfrukostar:
- Müsli med skivad frukt och mjölk/fil/yoghurt (eller vegetabiliska alternativ till dessa).
- Smoothie gjord på banan, bär, valfri mjölk och nötter/frön eller proteinpulver.
- Overnight oats: Lägg 1 dl havregryn, 1 msk chiafrön (eller 2 msk krossade linfrön), lite hackad torkad frukt, 2 dl valfri mjölk samt eventuellt lite kakao i en glasburk. Sätt på locket och skaka ordentligt. Låt stå och svälla i kylen under natten. Servera med färsk frukt eller bär på morgonen.
- Grovt bröd eller knäckebröd med valfritt pålägg och paprika eller nötsmör och skivad banan.
- Det finns ingen regel som säger att frukosten måste bestå av typisk ”frukostmat”. Ta fram gårdagens middagsrester och hugg in!
- Grönsaksstavar med hummus eller annan dip.
- En köpt fruktsmoothie och en liten näve nötter.
- Hemmagjorda energibars gjorda på exempelvis havregryn, nötter, frön och lite torkad frukt.
- Hemmagjorda hälsosamma frukostmuffins som bakas på helgen.

Kommentera

Publiceras ej